wtorek, 30 sierpnia 2016

Sernik jogurtowy z jagodami

Lato żegna nas w iście sielski sposób! Uwielbiam taką pogodę :) A na słoneczne i ciepłe dni najlepszy jest sernik na zimno. Miałam do niego zresztą już kilka podejść, bo - nie trzeba tego ukrywać - uwielbiam serniki! Był więc sernik cytrynowo-cytrynowy, mocno nadziany bakaliami z malinami, a także mini serniczki z galaretką. Pojawił się też sernik z pieca - z bezową złotą rosą! Jest więc w czym wybierać! A mimo to znów sięgnęłam po inny przepis...

Tym razem sernik chciałam odchudzić - no bo teraz moda na fit, zdrowe i dietetyczne. Ale też dlatego że po prostu miałam ochotę ;) Powstał więc sernik jogurtowy z ricottą i galaretką jagodową.



Przepis na sernik oryginalnie pochodzi stąd.

Składniki: (tortownica o średnicy 24 cm)

  • 250 g ricotty
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek miodu
  • torebka cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny w proszku
  • do smaku można dodać soku z cytryny
  • na spód - paczka okrągłych biszkoptów
  • na galaretkę - 200 g jagód, 5 łyżek cukru pudru (można mniej), 2 łyżeczki żelatyny
20 g żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. W misce miksujemy ricottę, jogurt, miód, cukier. Ewentualnie dodajemy coś do smaku. Wlewamy żelatynę, dobrze razem łączymy.
Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie masę serowo-jogurtową (uwaga - biszkopty lubią pływać!). Odstawiamy do stężenia.
Jagody z cukrem pudrem podgrzewamy w rondelku, aż owoce puszczą sok. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody i mieszamy. Blendujemy na gładką masę. Jeśli nie chcemy pestek, przecieramy całość przez sito. Wylewamy na tężejący sernik. Odstawiamy na około 4 godziny w chłodne miejsce. 

Sernik jest delikatny, lekki i naprawdę pyszny! Jak znalazł na ciepłe, letni dni ;)
Smacznego!



I love cheesecakes and this version with blueberries is one of my favourites! 

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...