czwartek, 19 lutego 2015

Kukurydziane placuszki

Kolejny semestr właśnie się rozpoczął, boleśnie sprowadzając mnie na ziemię. To moje ostatnie kilka miesięcy na tych studiach, a moja praca licencjacka jakoś wcale nie chce się pisać! Jest to dla mnie trochę przytłaczające, ale mam nadzieję, że nie sprawi, że zaniedbam blog :) Na pewno w świecie blogowym tak czy siak będę się poruszać, bo - jeszcze Wam tego nie zdradziłam - moja praca dotyczy właśnie blogów ;)

A na rozgrzewkę przed intensywnym semestrem proponuję dzisiaj placuszki kukurydziane - idealne na śniadanie!




Składniki:
  • 1-2 jajka
  • parę łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżka mąki gryczanej (opcjonalnie ;))
  • szczypta soli
  • cukier, jeśli macie ochotę - u mnie łyżeczka cukru brązowego
  • nieco tłuszczu do smażenia
Mieszamy ze sobą mąki, sól, cukier i żółtko. W osobnej miseczce rozbijamy białko tak, żeby zaczęło się pienić, dodajemy do suchych składników, mieszamy. 
Proporcje w dużej mierze zależą od indywidualnych upodobań - im więcej mąki, tym ciasto gęstsze i placuszki bardziej zbite. A jeśli chcecie rozrzedzić ciasto, możecie dolać nieco mleka. 
Smażymy na patelni z obu stron do zarumienienia (około łyżka ciasta na jeden placuszek).
Zjadamy z owocami, orzechami, twarożkiem - lub innymi dodatkami :)

Smacznego! ♥

Po więcej przepisów z moją ukochaną mąką kukurydzianą zapraszam tutaj ;)



These cute little pancakes from cornflour are perfect for breakfast! 

4 komentarze:

  1. Kochana, ale mi narobiłaś apetytu:)
    pysznie wygladają i d tego te borówki- mniam:):)
    moc weekendowych uścisków

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...