wtorek, 21 marca 2017

Odwrócone ciasto bananowo-kokosowe (bez glutenu i bez cukru)

Proste ciasta są najlepsze, prawda? A jeśli do tego są zdrowe i pozbawione tego, co niepotrzebne - uwielbiamy je nade wszystko!
Tak jest właśnie z ciastem, o którym dzisiaj mowa. Choć należy do tych prostych, ma w sobie coś, co sprawia, że nie jest banalne. To super ciasto jest bowiem... odwrócone do góry nogami!

Z pewnością słyszeliście o tzw. upside down cake. Chodziło za mną takie długo-długo, aż w końcu trafiłam na przepis na bananowe ciasto upside down, które w dodatku można zaliczyć do paleo! Niemal od razu ruszyłam do sklepu po składniki. A te są naprawdę nieskomplikowane, bo to bananowo-kokosowe ciasto jest bez glutenu i bez cukru, a dodatkami jest cynamon i jabłko. Brzmi pysznie? I tak właśnie jest!











Składniki:
(na formę o średnicy ok. 28 cm, ale można zrobić w mniejszej, wtedy ciasto wyjdzie wyższe)

- 1 nieduże jabłko, pokrojone w plasterki (można wybrać też inne owoce)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do wysmarowania formy
- 3 dojrzałe banany, rozgniecione
- 3 jajka
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (lub 3 łyżki dowolnego masła orzechowego)
- pół szklanki (55-60 g) mąki kokosowej
- pół łyżeczki cynamonu
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu jabłkowego lub łyżka soku z cytryny
- łyżeczka wanilii (ekstraktu/aromatu/esencji) lub ziarenka z połowy laski wanilii
- szczypta soli




Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Można wysypać też cukrem, który się potem skarmelizuje, ale i bez tego ciasto jest słodkie. Układamy cząstki jabłka.
W dużej misce łączymy składniki mokre: banany, jajka, olej, ocet/cytrynę, wanilię, oliwę z siemieniem. Dodajemy składniki suche: mąkę kokosową, cynamon, sodę, proszek, sól. Miksujemy do połączenia.
Mąka kokosowa szybko zacznie wchłaniać wilgoć, więc nie zdziwcie się, gdy już po chwili ciasto BARDZO zgęstnieje. Nic nie szkodzi :)
Ciasto wykładamy na jabłka. Równo rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka (jeśli wybraliście mniejszą formę ok. 40 minut).
Po upieczeniu stawiamy ciasto na kratce na ok. 20 minut. Po tym czasie bierzemy duży talerz, przykrywamy nim formę i razem z nią odwracamy do góry nogami. Ciasto powinno bez problemu wyjść. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.
I zajadamy!

Ciasto jest wilgotne, słodkie, lekko orzechowe (a jak wybierzecie masło orzechowe - bardzo!). Jak na ciasto jest poza tym niezwykle zdrowe, bo składa się z naturalnych cukrów i dodających energii tłuszczów. Podbija serca wszystkich - zarówno doświadczonych cukierników, jak i dzieci ;)

Smacznego!





PS: To post nr 250! Ćwierć tysiąca za mną ;)

This gluten free & sugar free banana-coconut upside down cake is just amazing!

6 komentarzy:

  1. Oj, ciasto na pewno smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy potrzebne są az 3 jajka? Czy można je czymś zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka są potrzebne, żeby połączyć wszystkie składniki. Teoretycznie 1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody, ale nie wiem, czy to zadziała w tym przepisie. Można też spróbować z aquafabą ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...