sobota, 27 lutego 2016

Czy trufle mogą być zdrowe?

Jeśli uwielbiacie trufle, ale macie wyrzuty sumienia za każdym razem, gdy po nie sięgacie - mam dla Was rozwiązanie!
Do zrobienia trufli, które dzisiaj proponuję, potrzebne są jedynie dwa składniki! Tak, dwa, dobrze czytacie :) I ewentualnie jeden dodatkowy - ale tylko dla dorosłych ;)

Zdrowe trufle składają się z daktyli, które pełne są właściwości odżywczych, bogate są w błonnik, witaminy, a nawet przeciwutleniacze. Udowodniono również, że daktyle mają dobroczynny wpływ na obniżanie cholesterolu oraz pozwalają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi - bomba, nie?
Drugim magicznym składnikiem jest kakao. Czy istnieje jeszcze ktoś, kto nie słyszał o jego zdrowotnych właściwościach? Przypominam: kakao bogate jest w m.in. potas, magnez i żelazo, zawiera mnóstwo antyoksydantów, a poza tym jest afrodyzjakiem :) Jedzenie kakao łagodzi stres, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i wprowadza w dobry nastrój. Czego chcieć więcej?



Skoro poznaliśmy składniki - czas na przygotowanie!

Nie kieruję się proporcjami, wszystko robię "na oko", ale w zbliżonych proporcjach potrzebujemy: 400 g suszonych daktyli, 5-8 łyżek kakao oraz coś do obtaczania trufli.
Daktyle przekrawam na pół i sprawdzam, czy przez przypadek nie została w nich pestka. Zalewam wszystkie wrzątkiem i odstawiam na kilkanaście minut. Przecedzam, wrzucam do malaksera i dodaję kilka łyżek kakao. Miksuję aż powstanie jednolita masa (trzeba co jakiś czas zgarniać daktyle z brzegów naczynia). Jeśli jest za rzadka, dodaję jeszcze kakao.
Można dodać kilka łyżek rumu (ale wtedy trzeba też zwiększyć ilość kakao) albo nawet spirytusu, jeśli wolimy bardziej wyczuwalny smak alkoholu.
Gdy masa jest jednolita, lubię wstawić ją na około godzinę do lodówki, żeby nieco stężała - wtedy łatwiej formować trufle (choć i tak będzie to brudna robota...). Masę nabieram łyżeczką, kulam w dłoniach i obtaczam w wiórkach kokosowych; można też w mielonych migdałach lub w kakao.

Są dobre przez kilka dni, ale nie sądzę, żeby tak długo wytrzymały niezjedzone :)
Pamiętajcie tylko, że - chociaż są pełne wartości odżywczych - to i tak są kaloryczne!
Smacznego :)



I've made some healthy truffles - from dates and cocoa. And they are sooo yummy! :)

3 komentarze:

  1. Mniam, mniam :) U mnie pewnie takie trufelki też długo nie poleżałyby niezjedzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjjj wyglądają przepysznie. Domowe trufle są wręcz na pewno przepyszne. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę wyglądają smakowicie i z pewnością takie są ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...