niedziela, 21 czerwca 2015

Słodkie - a niesłodkie (i bez glutenu!)

Choć miłośniczką wszystkiego co słodkie jestem wielką, to i ja mam czasem dość cukru. Poza tym to, co "fit" i "sugar free" jest zawsze na czasie, więc zaszalałam, uległam modzie na bezcukrowe (a w dodatku bezglutenowe i z opcją wegańską!) słodycze i upiekłam ciasteczka, do których nie dodałam ani grama cukru. Jak to możliwe, że nadal były pyszne i słodkie? Spróbujcie, upieczcie i przekonajcie się sami! :)



Przepis zaczerpnięty z bloga Green Kitchen Stories
Składniki suche:
  • 200 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (moje nie były dokładnie zmielone i dały radę :))
  • 150 g mąki gryczanej
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
Składniki mokre:
  • 75 g oleju kokosowego (ja dałam rzepakowy)
  • 4 łyżki masła (zwykłego lub wegańskiego migdałowego)
  • około 250 ml jogurtu - może być wegański sojowy (tyle, żeby konsystencja była odpowiednia)
  • 2 starte jabłka (razem ze skórką)
Nagrzewamy piekarnik do 230 st. Celsjusza. Osobno mieszamy składniki mokre, osobno suche. Łączymy. Ciasto powinno być na tyle gęste, żeby można lepić z niego kulki. Jeśli jest za suche - dodajemy jogurtu, jeśli za mokre - dodajemy mąki. 
Są dwie drogi robienia ciasteczek: albo nabieramy ciasto łyżką, formujemy w kulkę i spłaszczamy na blasze, albo całe ciasto wałkujemy (na ok.1,5 cm grubości) i wycinamy ciasteczka foremką. 
Pieczemy około 15-16 minut lub więcej - zależy od wielkości ciasteczek, które mają przybrać złoto-rumiany kolor.

Są pyszne i na ciepło, prosto z pieca, i na zimno. Świetnie pasuje do nich dżem albo serek homogenizowany (albo i to, i to!) :)




Smacznego! :)

Gluten free and sugar free biscuits from apples and oats - yummy! (click for the recipe)

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...