niedziela, 26 października 2014

Biszkopt z patelni

...albo biszkoptowy omlet ;)
Pyszny na śniadanie, lunch lub przekąskę.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki dowolnej mąki (u mnie akurat ziemniaczana)
  • trochę brązowego cukru
  • szczypta soli (naprawdę niewielka!)
  • dowolne dodatki, np. migdały, rodzynki i nektarynka
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno, dodając sól. Osobno mieszamy żółtko z mąką, cukrem, rodzynkami i migdałami. Dodajemy do białka i delikatnie łączymy. 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. 
Można jeszcze oprószyć cukrem pudrem.




Smacznego! :) :)

Przepis na inny omlet - tym razem na słono - podawałam tutaj ;)

Super quick omelette! Yummy!

7 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś sobie coś takiego zaserwować na śniadanie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz kochana, ze w takim wydaniu nigdy nie robiłam! Koniecznie muszę zrobić:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. wow jaki genialny przepis!! wygląda bardzo smakowicie. Też sobie zrobię taki biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo w końcu coś niepiekarnikowego ;D ten przepis na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...