poniedziałek, 8 września 2014

Babeczki z budyniem i morelami

Skoro tak jak i ja lubicie proste przepisy, to i ten powinien Wam się spodobać!
Potrzebujemy naprawdę niewiele:

  • ciasto francuskie - kupne, ręcznie robione albo z zaprzyjaźnionej piekarni jak moje ;)
  • budyń
  • morele
  • trochę cukru
  • 1 roztrzepane żółtko
  • foremka do wycinania o średnicy min. 10 cm

Robimy budyń nieco gęstszy niż podane na opakowaniu (czyli z około 400 ml mleka) - albo jeśli ktoś ma ochotę, robi swój własny :)
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka foremką (albo np. dużą szklanką). Na środku nakładamy budyń - tak, żeby został przynajmniej 1 cm brzegu. 
Morele kroimy na ćwiartki (albo 1/6, jeśli są duże) i układamy na budyniu (u mnie po 3 kawałki). Brzeg ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem.
Ułożone na papierze do pieczenia babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy aż ciasto urośnie i ładnie się zarumieni :)
Potem można jeszcze posypać cukrem pudrem.




Morele to zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców. Sezon na nie powoli się kończy, ale myślę, że takie babeczki byłyby równie dobre z innymi owocami :) Może macie jakieś pomysły? 

I love aprictos! They are great with puff pastry and pudding ;)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam babeczki! Takich niestety jeszcze nie robiłam ;)

    tworzysiakowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm... ciasto francuskie to jest to! W wersji z moralami i budyniem musi być pyszne ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to nie mogę do Ciebie wpadać :D zawsze mi narobisz ochoty na coś dobrego ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kochana, kusisz.... wyglądają przepysznie i są naprawdę bardzo szybkie!
    buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...