niedziela, 27 listopada 2016

Trufle morelowe - bez cukru, bez glutenu

Od chwili, gdy zastanawiałam się, czy trufle mogą być zdrowe, minęło już parę miesięcy. Okazało się, że tak! Dziś wracam do tego zagadnienia, bo... idą Święta, a to najlepszy czas na takie przysmaki :) są w dodatku pozbawione cukru i naturalnie bezglutenowe.
Dzisiejsza propozycja trufli jest nieco odmienna od wersji z daktyli i kakao. Zasada działania jest taka sama, wykorzystane zostały jednak suszone morele oraz mleko w proszku i wiórki kokosowe. To połączenie pozwoliło uzyskać wyjątkowy, morelowo-mleczno-kokosowy smak, który jest absolutnie rewelacyjny. Dorośli oczywiście mogą trufle uszlachetnić odrobiną alkoholu.



Co  potrzebujemy? Jak można się domyślić:

  • suszone morele
  • mleko w proszku
  • wiórki kokosowe
  • opcjonalnie: alkohol (rum, wódka)
Nie podaję proporcji, gdyż te trzeba tak naprawdę dostosować samemu :) 



Morele przekrawamy na pół, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko w proszku (mniej więcej łyżka na 150 g moreli, ale to wszystko zależy od Was), ewentualny alkohol (do smaku, mniej więcej 1-2 łyżki na te proporcje) i blendujemy. Masa powinna być dość gęsta. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na głęboki talerz wysypujemy odrobinę mleka w proszku i wiórki kokosowe. Trufle formujemy w dłoniach, dobrze jest mieć je lekko namoczone. Obtaczamy w mieszance mleczno-kokosowej. Trzymamy w lodówce.

I zajadamy! :)

Razem z truflami daktylowo-czekoladowymi będą idealną przekąską na Święta - i nie tylko ;)




Smacznego!

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...