niedziela, 24 lipca 2016

Sałatka z brzoskwinią, ogórkiem i fetą

Słodkie i słone smaki świetnie się ze sobą komponują i wcale nie odkrywam tym zdaniem Ameryki. Odrobina soli wydobywa z potraw słodycz, podkreślając kontrast w daniu, a jednocześnie nadając mu niezwykłą harmonię. Weźmy na przykład solony karmel - kto o nim nie słyszał? Przecież to ulubieniec wszystkich słodyczożerców :)



I mnie skusiło słodko-słone połączenie, więc na popołudniową przekąskę wybrałam sałatkę z brzoskwinią, zielonym ogórkiem i fetą. Połączenie zaskakujące, ale pyszne i uzależniające! Słodycz brzoskwini została przełamaną słonym serem, a świeżość i chrupkość ogórka dodały całej sałatce lekkości. Brzmi rewelacyjnie, prawda?
Spieszę więc z przepisem :)

Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 2 ogórki gruntowe
- ok. 50 g fety

Wszystko pokroiłam na niewielkie kawałki. Brzoskwinię podgrzałam w mikrofalówce - ciepły owoc był soczysty i urozmaicił danie o doznania termiczne! - ale możecie ją ugrillować, będzie jeszcze lepsza :) Wszystko mieszamy... i zajadamy :)

Słodko-słona sałatka idealna na letnie popołudnia, ale i na lunch, a pewnie i na kolację też!



Macie jakieś sprawdzone przepisy na nietypowe połączenia składników? Jestem bardzo ciekawa ;)

Ja już raz łączyłam słone i słodkie smaki, przepis na sałatkę ze szpinakiem, czerwoną pomarańczą, fetą i granatem znajdziecie tutaj.

Salty and sweet salad with peach, cucumber and feta cheese :)

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...