niedziela, 12 czerwca 2016

Czerwona pomarańcza, szpinak i feta

Po długiej przerwie przybywam z pyszną, prostą, idealną na lato sałatką :) Pojawiają się w niej patriotyczne barwy, więc będzie jak znalazł na Euro :)

Przepis pochodzi z książki Superfood na co dzień Jamiego Olivera, ja jednak zrezygnowałam z szaszłyków, a od siebie dodałam granat i pieprz :)



Składniki:

  • 2 czerwona pomarańcze (lub zwykłe)
  • 100-150 g szpinaku
  • cytryna
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 20 g fety
  • pestki z połowy granatu
  • pieprz
  • oliwa
Przytnij pomarańcze od góry i dołu, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Szpinak dopraw sokiem z cytryny i oliwą. Ułóż go razem z pomarańczami na półmisku, pokrusz fetę, posyp pestkami granatu. Skrop octem balsamicznym i dopraw pieprzem.

Smacznego! :)

Oryginalny przepis do zobaczenia tutaj.



Salad with spinach, blood oranges, feta and pomegranate seeds! (from Jamie Oliver's recipe)

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...