wtorek, 21 lipca 2015

Mrożona kawa z TAKĄ pianką!

Lubię kawę. Nawet bardzo. A w upalne dni - uwielbiam! Pod warunkiem że jest mrożona... ;)

Sposób na mrożoną kawę idealną odkryłam bodajże w zeszłym roku i od tej pory żadna inna mnie nie zadowala. Bo co może być lepszego od głębokiego aromatu kofeiny, delikatnego mleka i kilkucentymetrowej kawowej pianki? A to wszystko podane schłodzone... 

Mój przepis jest prosty, ale wymaga nieco wysiłku.
Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej - koniecznie liofilizowanej, czyli w "grudkach" a nie w "proszku" - wsypujemy do shakera. A jeśli nie mamy takiego cuda, bierzemy stary kubek termiczny (u mnie świetnie się sprawdza ;)) albo nawet słoik. Jeśli lubimy kawę słodką, wsypujemy też łyżeczkę cukru lub inne słodzidło. Zalewamy odrobiną zimnej wody, około 1-2 cm. Zakręcamy... i potrząsamy! Trzeba to robić energicznie, około minuty. Po kilku razach możliwe jest nawet usłyszenie, czy kawa osiągnęła odpowiednią konsystencję :)
Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy naszą spienioną kawą. Dolewamy mleka i ewentualnie wody. 
Na tym można poprzestać, ale warto czasem poszaleć z dodatkami - gałką lodów, syropem karmelowym albo bitą śmietaną :)

A Wy jaką kawę lubicie? :)




Ice coffee is the perfect solution for hot summer afternoons... :)

4 komentarze:

  1. Świetna ta piana na kawie :) Ja daję do wysokiego naczynia wszystkie produkty i miksuję blenderem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ale wygląda obłędnie:) raz poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... ja uwielbiam!!!
    pozdrawiam wakacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...