sobota, 2 maja 2015

Fit babeczki w minutę!

Żyję ostatnio w przyspieszonym tempie, a wszystko dodatkowo podkręca czyhająca w każdym kącie świadomość konieczności napisania licencjatu... Nic więc dziwnego, że sięgam po przepisy łatwe, szybkie i przyjemne :)
Taki jest właśnie sposób na popularne ostatnio "babeczki z kubka" (ang. cake in a mug). U mnie w wersji fit (no, prawie ;)) i formie muffinkowej.



Przepis jest połączeniem dwóch: tego i tego, ale i sama dodałam do niego coś od siebie ;)

Składniki:

  • 2 łyżki mąki gryczanej (tylko dla fanów ;) cała reszta niech weźmie zwykłą pszenną)
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta na puree ok. 1/4 niedużej gruszki (1-2 łyżki)
  • 2 łyżki mleka (jeśli ciasto wyjdzie za gęste, można dolać)
  • łyżka cukru
  • odrobina cynamonu do posypania na górę

Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Ciasto nakładamy do dwóch silikonowych foremek na muffinki i wkładamy do mikrofalówki na około 1 minutę.
Babeczki wychodzą mięciutkie i wilgotne, będą dobre nawet na śniadanie ;)




Pogoda zrobiła nam się w końcu ładna, mam nadzieję, że korzystacie z niej i świetnie się bawicie w tę majówkę! Przesyłam całusy! :)

Cakes in mugs are super quick to make, so... I've made them as muffins! ;)

8 komentarzy:

  1. ooo, babeczki uwielbiam i nawet mi wychodzą, więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nabrałam ochoty na te babeczki:) miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne! Ja ostatnio robiłam muffinki przypominające szarlotkę, z dżemem jabłkowym i cynamonem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baaardzo lubię piec muffinki! Ale z gruszką w postaci puree jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Bardzo fajne i w smaku, i w teksturze ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...