poniedziałek, 18 maja 2015

Wegańskie ciasto kokosowe

Było już sporo w kwestii wykluczania glutenu. Dziś wykluczam produkty odzwierzęce i proponuję ciasto wegańskie - które nic nie traci na smaku! :)

Przepis pożyczyłam stąd.

Składniki:
(z takich proporcji w mojej formie ciasto wyszło niezbyt wysokie)

  • szklanka mąki
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru (w tym waniliowy) 
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • ok. 1/4-1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka sojowego (lub innego)
  • wiśnie lub inne kwaskowe owoce
  • cukier puder do posypania
Osobno mieszamy składniki suche, osobno płynne. Łączymy razem. Wykładamy ciasto do formy (u mnie tortownica o średnicy 25 cm), układamy owoce. Pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Smacznego! :)

I've already done some gluten-free meals. So this time I'm trying something vegan! :) 
This vegan coconut cake with cherries is delicious! :)

4 komentarze:

  1. Ciasto prezentuję się pięknie i pysznie:)
    miłego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...