niedziela, 19 kwietnia 2015

Jabłka, żurawina, orzechy, cynamon...

Chyba niewiele jest słów, które tak bardzo sprawiają, że mam nieodpartą potrzebę jedzenia ;) Ale te cztery wymienione w tytule wystarczają za wszystkie! Zainspirowana tym przepisem upichciłam więc cudownie mięciutkie, puszyste i naładowane dodatkami ciasto! :)



Potrzebujemy:
  • 4 jabłka, obrane, wydrążone, drobno pokrojone lub nawet starte na tarce o dużych oczkach (jedno jabłko zastąpiłam gruszką)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny (można pokroić na pół), zalana wrzątkiem
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki (odrobinę zastąpiłam mąką gryczaną)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś nie jest fanem, wystarczy jedna łyżeczka)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego 
  • 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich (część zastąpiłam pestkami dyni)

A na górę:

  • serek homogenizowany, około 200 g (nie za rzadki)
  • cukier puder i cynamon - do smaku
  • parę kostek startej gorzkiej czekolady

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Blachę (ok. 33 x 23 cm) smarujemy tłuszczem.
Mieszamy ze sobą jabłko i żurawinę (wcześniej odsączoną), skrapiamy sokiem z cytryny. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W misce przeznaczonej do miksowania ubijamy na gładką masę jajka, olej, cukier i aromat waniliowy. Cały czas mieszając, powoli dodajemy do tego suche składniki. Następnie dodajemy jabłka z żurawiną i orzechy. 
Wykładamy na blachę. Pieczemy około 45-55 minut (do suchego patyczka).
Serek homogenizowany mieszamy z cukrem i cynamonem. Nakładamy na chłodne ciasto. Oprószamy czekoladą.



Smacznego! :))

Moist and fluffly cake with apples, nuts, cranberries and cinnamon - yummy! :)

3 komentarze:

  1. o kurcze napaliłam się i szybko wypróbuje:) wygląda mega smakowicie:) no i pozbędę się chociaż trochę orzechów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, apetyczne i łatwe ciasto:) Musze spróbować:)
    pięknego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi i wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...