środa, 30 września 2015

Sernik cytrynowo-cytrynowy

Smaki słodko-kwaśne to coś, czemu nie potrafię się oprzeć! Więc zrobiłam sernik na zimno w wersji bardzo cytrynowej :)



Składniki:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 90 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z połówki cytryny
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej (pomarańczowej lub cytrynowej)
  • 3,5-4 łyżeczki żelatyny
  • 210 g ciastek owsianych
  • 70-80 g masła
  • galaretka cytrynowa
  • kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji
Rozpuszczamy masło i dodajemy do rozdrobnionych na bardzo drobno (prawie na piasek) ciastek. Dobrze mieszamy. Wykładamy do tortownicy (wcześniej wyłożonej folią spożywczą), dociskamy łyżką do dna i wkładamy do zamrażarki. 
Miksujemy twaróg i serek z cukrem oraz kandyzowaną i świeżo startą skórką. Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym soku z cytryny. Cały czas miksując masę, dodajemy (przestudzony) sok z żelatyną. Gdy dobrze się połączy, wylewamy na spód z ciastek. Kiedy ser zacznie tężeć, można ułożyć na nim skórkę z cytryny. 
Robimy galaretkę. Ja lubię ją robić nie z 500, a z 450 ml wody - wiem wtedy, że na pewno nie będzie za rzadka. Gdy zaczyna gęstnieć, a ser jest już całkowicie stężały, można ją na niego wylać. 
Czekamy do całkowitego stężenia, dekorujemy melisą lub miętą - i zajadamy! :)



Smacznego! ;)

I love everything which is sweet and sour so... I've made a very lemon cheesecake :)

4 komentarze:

  1. Pysznie, pysznie kusisz :) Wreszcie coś do schrupania! :) Cytryną widzę wrzesień stoi :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny smakowity serniczek:)
    ściskam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham cytrynę :D a Twój sernik wyglada obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cienkie. Tak smakowicie wygląda i super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...