Potrzebujemy:
- 4 jabłka, obrane, wydrążone, drobno pokrojone lub nawet starte na tarce o dużych oczkach (jedno jabłko zastąpiłam gruszką)
- 1 szklanka suszonej żurawiny (można pokroić na pół), zalana wrzątkiem
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki mąki (odrobinę zastąpiłam mąką gryczaną)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś nie jest fanem, wystarczy jedna łyżeczka)
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich (część zastąpiłam pestkami dyni)
A na górę:
- serek homogenizowany, około 200 g (nie za rzadki)
- cukier puder i cynamon - do smaku
- parę kostek startej gorzkiej czekolady
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Blachę (ok. 33 x 23 cm) smarujemy tłuszczem.
Mieszamy ze sobą jabłko i żurawinę (wcześniej odsączoną), skrapiamy sokiem z cytryny. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W misce przeznaczonej do miksowania ubijamy na gładką masę jajka, olej, cukier i aromat waniliowy. Cały czas mieszając, powoli dodajemy do tego suche składniki. Następnie dodajemy jabłka z żurawiną i orzechy.
Wykładamy na blachę. Pieczemy około 45-55 minut (do suchego patyczka).
Serek homogenizowany mieszamy z cukrem i cynamonem. Nakładamy na chłodne ciasto. Oprószamy czekoladą.
Smacznego! :))
Moist and fluffly cake with apples, nuts, cranberries and cinnamon - yummy! :)
o kurcze napaliłam się i szybko wypróbuje:) wygląda mega smakowicie:) no i pozbędę się chociaż trochę orzechów:)
OdpowiedzUsuńPiękne, apetyczne i łatwe ciasto:) Musze spróbować:)
OdpowiedzUsuńpięknego tygodnia
Brzmi i wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń