poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Moje chili con carne

Jakoś tak się dzieje, że wszyscy uwielbiamy słodkie i wszyscy na nie narzekamy - też tak mam i całkowicie to rozumiem! Więc żeby nieco urozmaicić moje blogowe przepisy, dzisiaj dzielę się rewelacyjnym sposobem na chili con carne.
Pierwszy raz widziałam je przygotowywane przez Jamiego Olivera jako jedno z jego 15-minutowych dań. I od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować :) Chili con carne jest przepyszne, aromatyczne i sycące :)
Zaczęłam przeszukiwać internet i w końcu wykorzystałam następujące przepisy: 1, 2, 3. A po mojemu brzmi to następująco:

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka przypraw do chili con carne (oryginalnie garam masal, ale nie potrawiłam znaleźć...)
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub ostrej - jak kto woli, oryginalnie wędzona ;))
  • 700 g passaty
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy (moja inwencja ;))
  • trochę kuminu (nie kminu i nie kminku)
  • w oryginalnym przepisie jeszcze świeża kolendra 

Mięso mieszamy z przyprawą do chili con carne (lub garam masal), solą i pieprzem. Formujemy z nich pulpeciki i smażymy na oliwie. Na drugiej patelni podgrzewamy passatę, drobno posiekaną cebulę, kukurydzę, paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Odsączamy fasolę i dodajemy ją oraz kumin na patelnię z mięsem. Smażymy chwilę i całość dodajemy delikatnie do passaty. Jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z ryżem, bulgurem albo tym, na co mamy ochotę :) 




Nie wiem, jak wy, ale ja uwielbiam wszelkie danie, które składają się z gęstego sosu i czegoś "węglowodanowego" - jak dla mnie to najlepszy sposób na obiad :) Może macie jakieś sprawdzone przepisy? Chętnie je przetestuję :) 

Jamie Oliver inspired me to cook chili con carne. You can find the recipe here: 1 & 2.

5 komentarzy:

  1. no powiem Ci wygląda pysznie:) kto wie może skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania! Ale bym zjadła... z wielką przyjemnoscia!
    miłego dnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też uwielbiam chili con carne :D ale ja leniwa jestem, więc pulpetów nie robię, tylko smażę przyprawione mięso mielone i do niego dodaję resztę składników :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i do tego lubię na ostro :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarze! Każdy jeden powoduje, że robi mi się milej na serduchu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...