Tak, oczywiście, że pamiętam, że jutro Tłusty Czwartek! Trudno o tym zapomnieć, gdy zewsząd jest się atakowanym reklamami pączków... :) Choć to nie będzie łatwe, mam zamiar oprzeć się pokusie i pierwszy raz w życiu nie zjeść tradycyjnego pączka w ten dzień. Na jutrzejszy dzień zaplanowałam coś nieco innego... ale o tym będzie kiedy indziej ;)
Jeśli ktoś, tak jak ja, ma zamiar przeżyć jutrzejszy dzień bez pączka, a w związku z tym - nieco zdrowiej i lżej, a jednak chciałby przekąsić coś dobrego, podrzucam wyjątkowy przepis. Tym razem przedstawiam kuleczki owsiane!
Można je nazwać kulkami mocy, bombą zdrowych węglowodanów i tłuszczów, energetyczną przekąską lub jak tylko chcecie. Nieważne, jak będziecie o nich mówić, jedno jest pewne - są wypełnione dobrymi składnikami i przepyszne! A w dodatku robi się je błyskawicznie.
Zaintrygowani? Oto mój przepis na kuleczki owsiane - bezglutenowe, bez rafinowanego cukru, wegańskie!
Składniki:
- 90 g płatków owsianych (dla restrykcyjnych - bezglutenowych)
- 70 g melasy, u mnie z morwy białej
- 15-20 g siemienia lnianego
- 20 g masła migdałowego lub orzechowego
- 20 g oleju kokosowego
- 10 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g suszonych śliwek lub innych suszonych owoców
- 10 g słonecznika
- opcjonalnie: szczypta cynamonu
Suszone śliwki kroję w drobną kostkę, zalewam wrzątkiem i odstawiam. Płatki owsiane i słonecznik prażę na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i pachnieć orzechowo. Masło i olej przekładam do miski i podgrzewam w mikrofalówce, aż zaczną się rozpuszczać. Odcedzam śliwki.
Do masła i oleju dodaję wszystkie pozostałe składniki, mieszam. Przykrywam miskę i chowam do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie natłuszczonymi lub wilgotnymi dłońmi formuję kulki.
Przechowuję w lodówce.
Są pyszne, odpowiednio słodkie, a dzięki prażeniu płatków i słonecznika mają niesamowity aromat. Prawdopodobnie świetnie sprawdzą się też w formie batoników. Są idealną przekąską dostarczającą samych dobrych wartości odżywczych!
Smacznego :)
These oat-flax-prunes-molasses bliss balls are amazingly tasty & healthy! (plus gluten free, refined sugar free and vegan) :)
Wyglądają smacznie ;)
OdpowiedzUsuńI takie są! Polecam! :)
Usuń