Składniki:
- 500 g zmielonego twarogu
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 90 g cukru
- sok z jednej cytryny
- skórka z połówki cytryny
- 2 łyżki skórki kandyzowanej (pomarańczowej lub cytrynowej)
- 3,5-4 łyżeczki żelatyny
- 210 g ciastek owsianych
- 70-80 g masła
- galaretka cytrynowa
- kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji
Rozpuszczamy masło i dodajemy do rozdrobnionych na bardzo drobno (prawie na piasek) ciastek. Dobrze mieszamy. Wykładamy do tortownicy (wcześniej wyłożonej folią spożywczą), dociskamy łyżką do dna i wkładamy do zamrażarki.
Miksujemy twaróg i serek z cukrem oraz kandyzowaną i świeżo startą skórką. Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym soku z cytryny. Cały czas miksując masę, dodajemy (przestudzony) sok z żelatyną. Gdy dobrze się połączy, wylewamy na spód z ciastek. Kiedy ser zacznie tężeć, można ułożyć na nim skórkę z cytryny.
Robimy galaretkę. Ja lubię ją robić nie z 500, a z 450 ml wody - wiem wtedy, że na pewno nie będzie za rzadka. Gdy zaczyna gęstnieć, a ser jest już całkowicie stężały, można ją na niego wylać.
Czekamy do całkowitego stężenia, dekorujemy melisą lub miętą - i zajadamy! :)
Smacznego! ;)
I love everything which is sweet and sour so... I've made a very lemon cheesecake :)
I love everything which is sweet and sour so... I've made a very lemon cheesecake :)
Pysznie, pysznie kusisz :) Wreszcie coś do schrupania! :) Cytryną widzę wrzesień stoi :>
OdpowiedzUsuńAle piękny smakowity serniczek:)
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko:)
kocham cytrynę :D a Twój sernik wyglada obłędnie :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka cienkie. Tak smakowicie wygląda i super przepis ;)
OdpowiedzUsuń