Przepis pożyczyłam stąd.
Składniki:
(z takich proporcji w mojej formie ciasto wyszło niezbyt wysokie)
- szklanka mąki
- szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru (w tym waniliowy)
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- ok. 1/4-1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka sojowego (lub innego)
- wiśnie lub inne kwaskowe owoce
- cukier puder do posypania
Osobno mieszamy składniki suche, osobno płynne. Łączymy razem. Wykładamy ciasto do formy (u mnie tortownica o średnicy 25 cm), układamy owoce. Pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
I've already done some gluten-free meals. So this time I'm trying something vegan! :)
This vegan coconut cake with cherries is delicious! :)
Ciasto prezentuję się pięknie i pysznie:)
OdpowiedzUsuńmiłego tygodnia
Wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń